Numele echipei: POSEIDON (nume vechi RØ8Ø7)
Bună ziua,
Dorim să supunem atenției dumneavoastră activitatea în domeniul roboticii a grupului nostru de elevi din
Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”.
Cine suntem:
După invitația primită de școală din partea Asociației “Nație Prin Educație”, de a participa în programul de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania, sezonul #2, anul școlar 2017-2018, am constituit echipa școlii noastre (profesori-mentori și elevi) și am numit-o RØ8Ø7. A urmat procesul de preselecție (găsirea numelui, motto-ului, logo-ului, elaborarea scrisorii de intenție și a unui film de prezentare a echipei) pentru admiterea între cele 42 de echipe din toată țara, care s-au alăturat celor 48 deja existente din anul trecut; în plus, ca un element inedit, în acest an au participat și 2 echipe internaționale. Faza națională s-a desfășurat în martie iar finala FIRST Tech Challenge 2017-2018, la nivel internațional, a avut loc în aprilie la Detroit USA. Este vorba despre cel mai mare concurs de robotică pentru elevi din lume, care provoacă echipele la un nou joc cu reguli noi, în fiecare an. Echipa noastră s-a calificat în campionat. Jocul din sezonul competiţional actual s-a numit Relic Recovery iar care roboţii construiți de echipele participante au avut sarcini deosebit de complexe de executat.
Beneficiile programului pentru elevi:
Programul de robotică este destinat elevilor de liceu între 13-18 ani, pasionați de discipline din zona educației STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Elevii si mentorii lucrează în echipă pentru a crea de la zero un robot sub îndrumarea specialiștilor, organizatori în activităţile de proiectare, montaj, configurare și programare (inclusiv webinars – cursuri online). Construirea şi programarea robotului constituie o mare provocare şi inspiră întreaga echipă să lucreze interdisciplinar, să învețe lucrând efectiv, distrându-se, și îi ajută să capete abilități sociale, tehnice, științifice și de management, gata să îmbrățișeze meseriile de mâine inclusiv cea de-a patra revoluţie industrială a EREI DIGITALE.
Impactul echipei:
Existenţa cercului de robotică în şcoală generează o reacţie în lanţ de efecte care se antrenează reciproc, multiplicându-se în avalanşă: cercul de robotică – prestigiul şcolii – dezvoltarea bazei materiale a şcolii – atragerea de elevi valoroşi – aprobarea de clase cu specialităţi atractive, din domenii de vârf, competitive pe piața muncii – atragerea de profesori valoroși, toate sunt avantaje pentru întreaga comunitate locală pe toate planurile de la creşterea calificării forţei de muncă la mediu de afaceri mai implicat în procesul educativ etc.
ACUM, cu mai mult entuziasm, pricepere, experienta (de un an), ne angajăm să facem fată noilor provocări generate de noul joc Rover Ruckus, din sezonul #3, an scolar 2018-2019.
În acest sens, ne-am schimbat numele si sigla echipei: ne numim POSEIDON, în loc de RO8O7; va fi necesară și o întinerire a echipei, pentru asigurarea continuă de resurse umane competitive.
NOI, echipa POSEIDON, ne prezentăm componenta actuală repartizată corespunzător în funcție de abilitațile fiecăruia.
Astfel, pentru realizarea noului robot s-au angajat elevii Andrei Purcelea, Robert Duca, Victor Clipici, Mircea Peteu, Radu Oprica, Mihai Dediță, Ioana Cosma, Laura Ioneciu, Ionela-Mioara Lupu, respectiv elevii voluntari (nou veniți) David Isac, Dumitru Ianis Lola, Adrian Șerban, Ionuț Turnea. Mentorii care coordonează îndeaproape acești copii pasionali sunt profesorii Iulian Cioroianu și Eugen Terente, ajutați de către director profesor Virginica Barabaș (ca mentor) și de către profesorii voluntari Pietrariu Daniela, respectiv Dana Șemședin.
Menționez că toți membri echipei POSEIDON au primit atribuții în domenii precum programare, proiectant 3D, construcție robot, imagine, sponsorizare inclusiv tehnoredactare pentru realizarea documentului numit de noi „Jurnalul pompierului SAM” (Engineering Notebook, în termeni tehnici).
Oricât de pasionați am fi însă, există O MARE LACUNĂ care nu ne privește direct. Pentru participarea echipei în competițiile de robotică, avem nevoie de sprijin financiar din partea SPONSORILOR, deoarece există cheltuieli obligatorii pentru echiparea robotului, îmbunătățirea lui și desfășurarea proiectului în sine (prezentări, deplasări, diurne). Echipa trebuie să participe în mod obligatoriu la meciuri demonstrative, simpozioane și prezentări înaintea participării la campionatul propriu-zis.
Orice ajutor din partea Dvs. este bine-venit, el poate fi financiar sau sub formă de materiale de lucru, componente, instrumente, scule, consumabile, transport, etc .
Pentru ca dvs, posibilul sponsor, să vă faceți o idee despre ce am făcut de-a lungul anului 2017-2018 în acest domeniu, al roboticii, vă prezentăm mai jos un Raport de activitate a Cercului de Robotica din cadrul Liceului Tehnologic Ion Bănescu Mangalia:
- Pe data de 23 noiembrie 2017 ne-am prezentat la Liceul Teoretic ”Carmen Silva” din Eforie Sud pentru a vedea prima oara roboți funcționali, dar și pentru a ne informa despre construcția și programarea acestora de membri echipei de robotică din Eforie.
- Pe data de 11 decembrie 2017 la liceul Leonida din Constanța, alături de alte echipe din județ participante la concurs, am ridicat pachetul primit din partea Fundației “Nație prin Educație” și am primit informații generale despre concurs. De asemenea, tot aici, am văzut prima oară cum funcționează imprimantele 3D. Schimbul de experiență a fost de asemenea benefic pentru noi.
- Pe data de 19 decembrie ne-am prezentat la Universitatea “Ovidius” din Constanta pentru informarea despre concursul ”First Tech Challenge”. Am fost instruiți despre discursul din cadrul Campionatului Național din cadru concursului dar și despre comportamentul față de posibilii sponsori.
- Etapa Regională de Robotică First Tech Challenge Romania. Pe data de 10 martie 2018 ne-am prezentat la Universitatea Politehnică din București pentru jocurile amicale.
- Am participat la Competitia Nationala de Robotica din 23-25 martie 2018 unde ne-am clasat pe un onorific loc 9 din prima divizie; menționez că au fost 92 echipe din țara, imparțite în două divizii; am jucat 6 meciuri din care 5 meciuri au fost câștigate de echipa noastră.
- Am participat la Targul de Oferte Educationale în cadrul Sălii de festivități a Liceului Teoretic Callatis în perioada 19-20aprilie 2018 unde am atras atenția tuturor.
- Pe 7 martie 2018 – am realizat o prezentare a echipei de robotica și o mică demonstrație desfășurată în fața Consiliului Profesoral cu robotul construit și programat de către membrii echipei din cadrul liceului.
- De asemenea am bifat participarea echipei de robotică la Ziua Porților Deschise, în data de 22 mai 2018 unde am atras toate privirile și cu siguranța am stârnit un viu interes citorva zeci de copii de clasa a VIII-a ai școlilor generale ale municipiului Mangalia
- Activitate Robotică Vox-Maris Costinești în data de 10 iunie 2018: Echipa LT Ion Bănescu Mangalia, împreuna cu echipele din Constanța ale liceelor Leonida, Ovidius si Mircea Cel Batrân au făcut o demonstrație regionala de robotică în fața liderilor Companiilor Energetice din România. Echipele de la Robot FTC (First Tech Challenge) au fost invitate la Consiliul Mondial de Energie (Word Energy Council).
- Participare la Tăbara de Vară a Roboticii Românești “Summer Camp Robotics” organizata de echipa Esentza Robotics împreună cu “Nație prin Educație” în orașul Beclean de Somes, județul Bistrița Năsăud, în perioada 2-9 august 2018.
- MENȚIONEZ CĂ, membri Echipei de Robotică RO8O7 ai Liceului Tehnologic Ion Bănescu Mangalia au lucrat la proiectul lor cu mult entuziasm, interes și pasiune în fiecare week-end, în fiecare zi după ore, în vacanțe, din octombrie 2017 și pâna în martie 2018, când și-au atins scopul principal (de a se clasa pe o poziție cât mai bună la Concursul Național de Robotică de la Sala Polivalenta din București). De asemenea, ei au lucrat la robot și după competiție punctând ulterior și cu alte activitați specifice domeniului, contribuind la promovarea lui.
Link-uri care ne reprezintă:
Pagina de facebook:
https://www.facebook.com/RO083.FIRST.ROBOT.Mangalia/
Primul articol din presă despre noi:
https://www.replicaonline.ro/elevii-de-la-liceul-ion-banescu-din-mangalia-vor-construi-un-robot-336356/
Pagina competiției BRD FIRST Tech Challenge Romania:
https://natieprineducatie.ro/
Pagina programului FIRST Tech Challenge:
https://www.firstinspires.org/robotics/ftc
Lista oficială a celor 90 de echipe româneşti înregistrate în sezonul #2 BRD FIRST Tech Challenge Romania:
http://natieprineducatie.ro/all-teams-season-20172018/
Despre FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology):
http://natieprineducatie.ro/about/
https://www.firstinspires.org/about/vision-and-mission
Relic Recovery, jocul FIRST Tech Challenge 2017-2018, un joc incredibil:
https://www.firstinspires.org/robotics/ftc/game-and-season
Profesori mentori,
Cioroianu Iulian
Terente Eugen
Galerie foto